Za ovih pet domaćih hitova sigurno niste znali da su prepevani

Kad je muzika dostupna svima, prepevavanje  velikih svetskih hitova u izvođenju domaćih zvezda više i nisu tako česti. Ipak, do pre samo deset godina to je bio pravi trend.

Da se razumemo, ovde se ne radi o krađama ni plagijatima – svi inostrani autori uredno su potpisani i niko se ne kiti tuđim perjem.Ono što je još uvek popularno jeste da se obrađuju grčke pesme.Često pitam pevače zašto uyimaju tu]e pesme, malo ko od njih ima adekvatan odgovor, ali sam sigurna da se vode filozofijom “bolje grčki hit u šaci, nego autorski rad na grani”. Što je I okey! U deficitu smo što se tiče mnogih stvari, pa I dobrih kompozicija. Ali pisaću I o tome. Da ne dužim, pogledajte o kojim se pesama radi i procenite ko je popravio, a ko pokvario original!

Na svoja dva albuma, koliko ih je snimila u kratkoj i uspešnoj karijeri, Tajči je imala nekoliko obrada, a svakako najuspješnija je “Moj mali je opasan”, odnosno  klasik “Let's Twist Again” Chubbyja Checkera za koji je zaslužna Alka Vuica.

Despina Vandi najveća je grčka zvezda, sa bezbroj hitova. Mnoge od njenih pesama obrađene su od strane naših pevača.Pesma “Den iparhei tipota” (Ne postoji ništa) dopala se i Zorici Brunclik, pa je tako nastala jedna od njenih najboljih pesama.

Adil ima mnogo prepevanih pesama (“Ne spominji ljubav”, “Sinovi tuge”,” Ja sam ostao ja” , “Sinovi tuga”..), a jedna od njih je i ova.

Oliver Dragojević odlučio je da zadrži stil i atmosferu italijanske kancone “Bella senz'anima” koju, inače, peva Riccardo Cocciante. Alka Vuica napisala je tekst i pesma je poslata još jedan hit u bogatom Oliverovu muzičkom opusu.

 Hrvatska  pevačica Severina je inspiraciju za svoju pesmu “Tridesete” pronašla u pesmi turske pevačice Sezene Aksu “Kaçın Kurası” iz 1996. godine. 
Ukoliko preskočite trube na početku, biće vam jasno da su ovo “Tridesete”, samo u malo drugačijem aranžamanu .

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *