“Vrište sećanja pred svaki Vidovdan …”

“Na ovaj dan, pre 20 godina, pod pretnjom smrću, moja porodica i ja, morali smo da napustimo Prištinu. 
To nije samo odlazak iz jednog grada, iz porodične kuće, nego izmeštanje iz sopstvenog života – mala smrt. 
Ni posle dve decenije nisam uspela da osetim pripadanje novom domu i novom gradu. Ali, uglavnom, ćutim, jer mnogi nisu ni uspeli živi da stignu do novih adresa. 
Vrište sećanja pred svaki Vidovdan i iz mene tada kreće bujica bezvrednih reči kroz koje praznim nostalgiju, da me ćutanje ne uguši. Onda dođe do svesti suština – živi smo mi koji jesmo, Bogu hvala, i nastavim postojanje kao da svega ovoga nikada nije ni bilo… i tako do sledećeg Vidovdana…“
– Dragana Lilić, dipl. dramaturg, novinar

Vidovdan je, tvrde istoričari, odavno je postao sinonim velikih nacionalnih nadahnuća, praznik srpske sudbine, dan naših pobeda i poraza, jedan od najdramatičnijih datuma u našoj istoriji… I u prošlosti i u savremenoj istoriji, nijednog datuma kao 28. juna Srbija nije morala da donosi teške odluke i da bira put. Onaj prvi, Lazarev izbor Carstva nebeskog,  žrtvovanja za više vrednosti i slobodu po svaku cenu, učinili su Vidovdan mitskim danom. Neraskidivo su ga povezali sa idealom mučeništva i opredeljenjem za večno i duhovno, naspram prolaznog i materijalnog. Baš taj knežev izbor i odricanje od ovozemaljske slave i uspeha vremenom su postali karaktersitika u neku ruku obeležije Srba. Dramatični događaji iz novije istorije, koji su se desili 28. juna, samo su ojačali njegovu simboliku kao ključnog datuma srpske istorije. Od mitskog opredeljenja donetog na polju između Laba i Sitnice, preko Principovog pucnja u gradu na Miljacki, do uspona i pada Slobodana Miloševića i otvaranja pristupnih pregovora sa EU – svi ovi događaji učinili su da se Vidovdan u Srbiji dočekuje sa ponosom, ali i sa teskobom od novih izazova. Ima i onih koji misle da je Vidovdan neprikladan praznik i da je besmisleno slaviti dan poraza i propasti. Tvrde i da Srbima, već decenijama obuzetim svakodnevnom borbom za opstanak – Vidovdan više nije važan. Takvom utisku, kako kaže istoričar dr Predrag Marković iz Instituta za savremenu istoriju – ne treba podleći!

Danas, 28.6.2019. godine naslovi dnevne štampe :

Večernje novosti – “HUMANITARNA KRIZA NA SEVERU KiM: Od ponedeljka katanac na sve radnje?”

B92 – “Petrović: Od ponedeljka prodavnice na severu KiM “pod ključem”

Blic- „Đurić danas s gradonačelnicima srpskih opština na KiM“

RTV – „Da li će Marko Đurić ponovo biti uhapšen?“

Postoje verovanje da se na Vidovdan može videti budućnost, ako se dan po jutru poznaje možemo reći – sa strepnjom čekamo budućnost .

… i tako do sledećeg Vidovdana ..

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *