Uticaj crtanih filmova na svest dece

U svesti odraslih crtani film je nešto što je apriori namenjeno deci. Ali iz nekog razloga, sve više roditelja sumnja u bezopasnost i korist za svoju decu crtane produkcije? Otkuda taj opsesivni osećaj zabrinutosti, kada vidimo našu decu da gledaju crtane filmove? Pojavljuje se sumnja da se u tom trenutku dešava nešto pogrešno i nepopravljivo. Pokušaćemo da preokrenemo te sumnje u apsolutnu uverenost.
Veliki deo produkcije američke fabrike snova za našu decu nije bezopasan. A ono malo što je ostalo može se gledati samo pod cenzurom roditelja i sa roditeljskim komentarima, u suprotnom svoju decu ne podižete vi.

Možete li zamisliti da su naše bake i prababe poverili nekome nepoznatom to najvažnije delo, da priča deci bajke. Zašto danas milioni roditelja dozvoljavaju svojoj deci da gledaju crtane filmove, koje nisu sami gledali, od autora o kojim ništa ne znaju a i cilj tih autora takođe je nepoznat.
Jer je bajka, to što formira u svesti deteta model sveta slike mame i tate, prijatelja i neprijatelja, dobra i zla… Sve ono čime će se orijentisati celog života kao duhovnim kompasom.
Uzgred. Da li će vas vaše dete paziti u starosti, ili smestiti u starački dom, takođe zavisi od vaspitanja među kojim su bajke koje ste mu vi pričali, i od crtanih filmova, koje ste mu dozvolili da gleda. Dete gotovo sve informacije usvaja u obliku slika. Iz tih slika, kao od kockica dete gradi svoj model sveta. A glavna kocka u toj slici je slika žene, devojke, devojčice.
Gledajući junakinje crtanog filma devojčice apsorbuju obrasce budućeg seksualnog ponašanja, a kod dečaka se formira matrica, kojoj će nesvesno težiti prilikom izbora životne partnerke, majke njegove buduće dece. Ne govorimo samo o spoljašnjem izgledu, već o unutrašnjim, duševnim kvalitetima, koji se odražavaju u izgledu i način delovanja crtanih heroina.

Pogledali smo kilometre američkih crtanih filmova, snimili smo na traku stotine epizoda, gde deluju heroine ženskog pola i sve to pokazali dečjem psihologu, koja je bila šokirana viđenim. A mi smo bili šokirani njenim sudom.
To se objašnjava tako, slika žene je lišena romantike i tajne putem dodeljivanja joj odraslog realizma, fiziologije i okrutnosti. Usput, devalviraju se i ismejavaju tradicionalne ženske osobine, kao što su: čednost, stidljivost, nesebičnost, skromnost i materinstvo.

To što rade strani, uglavnom američki crtani filmovi našoj deci, može se kratko formulisati, je intelektualno skrnavljenje. To nisu moje reči, to je mišIjenje profesionalnog dečjeg psihologa.
Boja. Glavna junakinja, obojena je u jarkim bojama. Ova tehnika eksploatira svojstvo dečje psihe da reaguju na sve najsjajnije. Tako, od početka do kraja videa pažnja deteta je fokusirana na lik koji vodi gledaoca gde poželi, ne davajući gledaocu mogućnost da se udalji i razmisli. Stoga, posebno, mala deca sve ostave kad vide reklamu na ekranu i gledaju u nju opčinjeno.

Lice. Ne treba biti genije da bi primetili glavne junakinje svih američkih crtanih filmova kako imaju isto lice. Ne samo da je to prosto dosadno, ali ako zamislite te crte na živoj mladoj ženi, ona će ispasti strašna. Uprkos toga, zbog učestalosti tog lica na ekranu, ono se pretvara u stečeni estetski stereotip. Na taj način, devojčice će nastojati da liče na nešto što ne postoji. A dečaci kada odrastu, uzaludno će tražiti to ” što u belom svetu uopšte ne postoji”. Šta mislite da li će oni naći jedno drugo?
Zamena Iepote ružnoćom. S druge strane, to je otelotvorenje u crtanim filmovima tendencije zapadnog sveta za uniformisanost i pojednostavljenje: hrane, pića, težnji, misli i ženske Iepote. U ruskoj istoriji, sličan proces se nazivao totalitarizmom i bio je međunarodno osuđen. Zašto animirani totalitarizm treba da čeka drugačija sudbina?! Uzgred, junakinja Volta Diznija, iz ” Warner Brothers” i druge iz konvoja animiranih snova ne samo da izgledaju isto, već isto izgovaraju jedne iste reči, isto deluju. Stiče se utisak da oni uglas ponavljaju to što su videli na televiziji, isto kao i naša deca.
Muškobanjaste žene u američkim crtanim filmovima za decu dovode do konfuzije uloge polova u životu, što pod određenim uslovima u budućnosti može da prouzrokuje duboku seksualnu dezorijentaciju mladih Ijudi.

Mladalački uniseks stil u izvesnoj meri predstavlja nastavak uniseksa crtanog filma. Obratite pažnju kako romantična heroina gubi znake ženstvenosti i ne ponaša se samo kao muškarac, već kao supermen.
Po mišIjenju psihologa, postoje crtani filmovi za malene gde je pokazana otvorena erotika. Na primer, popularni crtani gde životinje igraju Ijude, “Tom i Džeri”. Ponašanje mačake je enciklopedija ponašanja vulgarne ulične žene. Otvorene erotske poze. Na primer, pogled gore, noga podignuta, ili ova jedna od najodraslih poza, glava muškarca u krilu žene. Ova poza pretpostavlja seksualnu vezu odraslih.
Problem je ozbiljan, naša deca su izložena takvom masovnom bombardovanju slikama da se pojavila masovna pojava koju su psiholozi nazvali romantična glad kod dece. Njima treba princeza iz dečije mašte, a nude im ženu lakog morala, treba im romantika, Ijubav i mašta, a na njih sipaju seksualnu nečistoću.

Najglavnija, najsvetija, najvažnija za dete je slika žene, u bajkama svih naroda sveta to je slika majke. Kada smo počeli da je tražimo u američkim crtanim filmovima, susreli smo se sa nečim potresnim. Majka, materinstvo, poezija materinstva u tradicionalnom obliku prikazana je samo u crtanim filmovima o životinjama, kao što su ” Kralj Lavova”, “Knjiga o džungli”, “Dambo”, “101 Dalmatinac”. Dirljive, sentimentalne i veoma dobre scene brige majke za mlade, štenad, sloniće i druge mladunce.
Deca vole da gledaju crtane filmove. Roditelji znaju iz iskustva da nije sve što se sviđa deci korisno. Na primer, u ranom detinjstvu, oni su voleli da stave prste u utičnicu, dodirnu vatru, stave iglu u usta. Od svega ovoga ste zaštitili svoju decu.
Zašto milioni ljudi mirno gledaju kako njihovu decu unakazuju crtani filmovi? Na kraju krajeva, ima li dete pravo na normalno detinjstvo ili nema?

photo : pixabay

Tekst iz filma: ” Ubistvo detinjstva – Uticaj crtanih filmova na svest dece”

Prevela Beba Muratović – bebamur.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *