SUD ZABRANIO ODRŽAVANJE KONKURSA POD NAZIVOM ”EKV: TVOJA PESMA”

Privredni sud u Beogradu je privremenom merom zabranio muzičkim kompanijama “Maskom” i “Tin dram mjuzik” da koriste znak EKV u nazivu njihovog konkursa “EKV: Tvoja pesma”, javili su iz Zadužbine Milana Mladenovića, na čiji zahtev je i pokrenut ovaj slučaj.

Po odluci suda, koja stupa na snagu odmah, pomenute kompanije ne samo da ne mogu da koriste znak EKV u vezi sa konkursom, nego to ne smeju ni na bilo kojoj poslovnoj dokumentaciji, na internet stranicama i reklamama.

Dalje stoji u saopštenju da će ova odluka važiti sve dok sud, u posebnom postupku, koji će biti pokrenut u roku od 30 dana, ne donese odluku o tome da li će zabrana postati trajna, kao i odluku o naknadi štete, objavljivanju presude, troškovima i slično.

U obrazloženju odluke, Privredni sud je naveo da je Zadužbina Milana Mladenovića učinila verovatnim da su Maskom i Tin dram mjuzik “izvršili povredu žiga” EKV i da postoji opasnost da povreda bude ponovljena.

Sud u obrazloženju takođe navodi da radnje dve muzičke kompanije predstavljaju ”podražavanje oznaka koje su registrovane i zaštićene pravom”, a da bi svako dalje njihovo ponašanje ”koje ide za tim da se zloupotrebljavaju zaštićeni znakovi”, a koje je zaštitila Zadužbina Milana Mladenovića, predstavljalo podražavanje koje je ”protivno načelu poštovanja dobrih poslovnih običaja i morala”.

Zadužbina Milana Mladenovića je, kao jedini legalni i pravni naslednik zaostavštine velikog rok muzičara i pesnika, zaštitila žigove EKV i Ekatarina Velika u Zavodu za intelektualnu svojinu.

Na taj način, Zadužbina je jedina institucija koja ima prava da koristi te nazive i žigove prilikom organizacije događaja iz oblasti kulture, takmičenja, konkursa i dodela nagrada na kojima se zvanično koristi Milanovo ime kao i ime grupe.

Već drugu godinu zaredom se održava veliki konkurs i dodela nagrade “Milan Mladenović”, i pobednici prva dva takmičenja za najbolju pesmu bile su grupe alternativnog rok pravca ”Artan Lili” (2019) i ”Dram” (2020).

Svako drugo takmičenje tog tipa koje su pokušali da realizuju preduzeća Maskom i Tin dram mjuzik sa imenom EKV je suvišno, jer prati gotovo isti idejni koncept i suštinu, i zato je Zadužbina Milana Mladenovića reagovala.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *