“Štulić o knjizi misli sve najgore, što je njegovo potpuno pravo”

Za sve ljubitelje lika i dela Džonija Štulića, došla je lepa vest.
Posle knjige Fantom slobode, koja je 2005. godine postigla veliki uspeh, Hrvoje Horvat u novoj biografiji Branimira Džonija Štulića zaokružuje priču o jednoj od najintrigantnijih ličnosti jugoslovenske rok scene.

Autor knjige Hrvoje Horvat rekao je da je „Štulić sjajan i kompletan autor, koji je ostavio strahovit uticaj na Jugoslovensku scenu.“

„Hteo sam što objektivnije, hronološki govoriti o njegovom putu. Štulić o knjizi misli sve najgore, što je njegovo potpuno pravo. Ja sam samo pristojno pokušao da kažem šta mislim“, istakao je Horvat.

Upitan da li se scena može oporaviti nakon odlaska takvog velikana poput Džonija Štulića, novinar i muzički kritičar Petar Peca Popović rekao je da se „svaka scena može oporaviti ako se pojavi autor sa kičmom“.

Džoni Štulić je bio proizvod Jugoslavije. On je rođen i odrastao u Jugoslaviji. Kad se Jugoslavija raspala, njegov cijeli unutarnji svijet se razrušio. On je otišao u Holandiju 1991. godine i nakon toga se situacija samo zaoštravala. A on, čini mi se, nije imao manevarskog prostora da bi se vratio ovdije. To i danas govori o njegovom stavu“, dodaje Horvat.

Taj stav Džoni je objasnio u jednom intervjuu. Napravio je šta je hteo i sklonio se da ne smeta svom delu, da ono više dođe do izražaja.
„Danas je on, ja to često volim reći, ne drugi, nego možda treći, čak, i četvrti čovijek. Drugačiji čovek koji više nema onu snagu koju je imao tada, dugo nije snimio pjesme kakve je snimao tada, ali i dalje ostaje ta priča oko njega, koja je kao i u svijetu.  Kad uzmeš Boba Dilana, Vana Morisona ili Rolingstonse, uvijek se priča o nekoj slavnoj, boljoj prošlosti. Što bi rekao Pera Luković, zato što je to vrijeme u kojem je dao najbolje od sebe. Ali, i pored toga što danas ne radi, jeste zanimljiv zbog te svoje prošlosti i svih izjava koje se danas događaju, koje su medijski atraktivne i proizvode „cunamije“ u domaćim medijima“, mišljenja je Horvat.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *