Šta učiniti ako se posumnja na zaraženost koronavirusom?

U Srbiji je registrovano 4 slučaja zaraženih koronavirusom, a Ministarstvo zdravlja i Institut za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut” dali su sledeće preporuke za sve građane koji posumnjaju da su zaraženi ovim virusom.

Ako se osete simptomi infekcije organa za disanje – povišena temperatura, kijavica, kašalj, curenje iz nosa, otežano disanje ili drugo – treba pozvati telefonom epidemiologa Instituta ili Zavoda za javno zdravlje, nadležnog za područje u kojem građanin boravi, od kojeg će se dobiti uputstva o daljem postupku.

Za bliže informacije treba pozvati broj Ministarstva zdravlja – 064 8945 235, ili Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović-Batut” – 011 2684 566, ili institute/zavode za javno zdravlje na teritoriji na kojoj boravi građanin, čije kontakt-informacije mogu da se nađu na linku objavljenom na sajtu Ministarstva zdravlja.

Svakako treba pojačati higijenu ruku (pranje toplom vodom i sapunom), izbegavati kontakte sa drugim osobama i koristiti maramicu u slučaju kijanja ili kašljanja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *