Šta to beše odvažnost, seksipil i harizma !?

Ideal ženske lepote se menjao kroz vekove. Od antičke Grčke pa sve do danas, žensko telo je predstavljalo pojam lepote, odvažnosti, seksipila i harizme. Pa tako, recimo za renesansni period pojam ženstvenosti je bila punačka devojka, blede puti i plave kose. Sa dolaskom 19. veka ženska lepota dobija novu definiciju – visoka žena izbačenih grudi, uskoga struka, naglašene zadnjice i kukova, bujne kovrdžave kose. Pa sve do 21. veka prvi, i danas nerešen problem estetike sastoji se u definisanju pojma lepog. Danas se suočavamo sa devojkama koje nemaju svoj lik, a u potrazi za lepim zaboravljaju sopstveni identitet, već podsećaju, možda tačnije liče na devojku sa naslovnica ili TV ekrana. Neprisustvo kreativnosti, manjak samopouzdanja i apsolutnog odsustva samospoznaje dovele su do uniformisanosti. U stalnoj potrazi za nekim postavljenim standardima i stalne potrage za svojim ”JA” zaboravi se da je lepota u stvari u nama.

Sve, mi, pripadnice nežnog pola želimo besprekorno da izgledamo. Dosta truda i vremena ulažemo u to. Ali, sve više se pribegava nekim ‘veštačkim ulepšavanjem’, pa se pitam da li je to zapravo lepo?

Ne mogu da ne primetim da recimo neko plasira neki trend i on počne takvom brzinom da se infiltrira u društvo pa je stoga lakše prihvatiti ga, i slepo pratiti tuđa ‘’pravila’’ nego izgraditi i zadržati svoj lični pečat??

Sve je po istom kalupu, odevanje, šminka, naravno obrve, pa tu je i obavezno konturisanje lica, korišćenje šminke do neprepoznatljivosti. Ali kad taj trend prođe, doći će drugi i šta onda? Pa opet- sve u krug. Ispočetka.

Ne mogu da se ne odam utisku da pribegavanje veštačkim ulepšavanjem ima samo jedan razlog  – zavladala je nesigurnost kod ženske populacije da će njihov stil biti odbačen, neprimetan.

Da li je standard ženske lepote samo izgled ili mnogo više od toga? Da li razni tretmani, šminka i kozmetika udaljavaju ili približavaju ženu idealu? Sve su to pitanja koja se mogu postaviti, a samo jedan je odgovor, bar za mene, ‘prirodna lepota je lepa stvar’.

Piše: Sanja Ćulibrk

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *