SEĆANjE NA SONjU SAVIĆ: Izložba o velikoj srpskoj glumici na festivalu u Puli

U OKVIRU službenog programa 66. pulskog filmskog festivala, u Srpskom kulturnom centru u Puli od četvrtka, 11. jula će biti otvorena izložba “Sonja Savić – Devojka iz grada”.

Ovim događajem biće obeležno 35 godina od Zlatne arene, koju je jedna od najvećih jugoslovenskih i srpskih glumica dobila za glavnu žensku ulogu, lik Branke Predić Dečke, u filmu “Šećerna vodica” reditelja Svetislava Predića.

Organizator izložbe je Srpski kulturni centar u Istri, urednik je Milan Rašula, autori izložbe su Predrag Živković, Mirjana Racković, a vizuelni identitet izložbe uradio je Dizajn studio “Trigon”.

Kako se ističe u katalogu za ovaj program, Sonja Savić je bila dobitnica mnogobrojnih nagrada, Od Pule, Niša, do Kana, i već na samom početku svoje impresivne karijere ostvarila je uloge koje će joj doneti veliku popularnost i kultni status. Kroz njene filmske likove govorilo je nekoliko generacija urbane omladine.

Njene replike su postale uzrečice u svakodnevnom govoru tokom osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka. Paralelno s radom na filmu, po čemu je najpoznatija, intenzivno se bavila video-artom i alternativnim teatrom. Družila se i stvarala autentična umetnička dela s najistaknutijim imenima alternativne umetničke scene s prostora bivše Jugoslavije.

Bila je beskompromisna u svom umetničkom i ličnom angažmanu, netolerantna prema svemu što predstavlja normu, instituciju i “truli” kompromis, osobena i neprilagođena lažnim malograđanskim normama i postulatima…

SARADNjA SA ČAČKOM

POSVETA Sonji Savić i jednoj od najznačajnijih karijera ovdašnjeg glumišta realizuje se u saradnji sa Umetničkom galerijom “Nadežda Petrović” iz Čačka, u čijem je vlasništvu legat ove izuzetne glumice. Izložba će trajati do kraja pulskog festivala, 21. jula.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *