Premijera baleta “Jedan” na otvaranju 23. Festivala koreografskih minijatura

23. Festival koreografskih minijatura (FKM) će svečano biti otvoren premijerom baleta “Jedan” koreografa Sanje Ninković, 7. oktobra na sceni Raša Plaović Narodnog pozorišta u Beogradu.

Balet “Jedan” je produkcija Udruženja baletskih umetnika Srbije (UBUS) koje posebnu pažnju poklanja domaćim stvaraocima kroz podršku za dalji rad i promociju. Shodno tome, UBUS svake godine u okviru takmičarskog programa festivala dodeljuje jedinstvenu nagradu Ohrabrenje koreografu iz Srbije.

Nagrađeni dobija sredstva i podršku za realizaciju celovečernje predstave koja premijerno biva izvedena u okviru revijalnog programa narednog FKM-a, a nakon toga i na drugim plesnim scenama u gradovima po Srbiji.

Predstava “Jedan”, u koreografiji i režiji Sanje Ninković prošlogodišnje dobitnice Ohrabrenja, inače solistkinje Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu, inspirisana je temom filma “Jastog”, savremenog grčkog reditelja Jorgosa Lantimosa. Reč je o crnohumornoj i satiričnoj priči koja prati jednog muškarca u distopijskom društvu u kom je neprihvatljivo biti sam, bez emotivnog partnera.

Foto: Pixabay/ Alexandr Ivanov

Muziku potpisuju Maja Ćurčić i Marko Đukić, asistent koreografa je Marija Bajčetić, a izvođači su igrači Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu: Dejan Kolarov, Ivana Savić Jaćić, Brankica Mandić, Miloš Marjan, Olga Olćan, Miloš Živanović, Dušan Milosavljević, Sanja Ninković i Ana Ivančević. Pored baletskih igrača u predstavi učestvuje i glumica Aleksandra Bibić Kolarov. Kostim i scenografiju zajedno potpisuju koreograf i učesnici.

Pod sloganom “Savremeno kroz vreme”, Festival koreografskih minijatura će se održati od 7-25. oktobra u Narodnom pozorištu u Beogradu i Domu kulture Studentski grad. Ove godine festival povlači paralelu od začetnice savremene igre u Srbiji, Mage Magazinović, do aktuelne umetničke igre i otvara pitanja – šta je nekada bilo savremeno, a šta je danas; kao i – šta smatramo inovacijama u umetnosti u današnjem trenutku? Istovremeno poziva da negujemo i ne zaboravljamo sopstvenu istoriju i njene delatnike.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *