“Položajnik je onaj koji ide na liturgiju “

Mir Božiji, Hristos se rodi !

Najradosniji praznik medju svim praznicima je Božić. Tog dana ovaplotio se Isus Hristos i postao čovek. Praznuje se tri dana . Na Božić ujutro, pre svitanja, zvone sva zvona na pravoslavnim hramovima i objavljuje se dolazak Božića i Božićnog slavlja.

Domaćin i svi ukućani na Božić oblače svečano odelo i odlaze na jutrenje i Božićnu liturgiju. Ljudi se pozdravljaju rečima : “Hristos se rodi!” i otpozdravljaju : “Vaistinu se rodi!” Ovako se pozdravlja i govori sve od Božića do Bogojavljenja.
Običaj je da prva osoba koja nam u kuću uđe na Božić jeste položajnik – prijatelj kuće koji treba da kući i njenim ukućanima obezbedi zdravlje, sreću, blagostanje i mir. Simbolički, položajnik predstavlja tri mudraca koji su pratili zvezdu sa Istoka i koji su Hrista na rođenju darovali tamjanom, zlatom i mirisom. Tim povodom, postoji čitav niz rituala koje položajnik obavlja kako bi osigurao sve gore navedeno: otvara vrata od peći ili šporeta, džara vatru izgovarajući brojalicu: „Koliko varnica toliko srećica, koliko varnica toliko parica„, prizivajući tako blagostanje za dom u koji je došao. Nakon izvršene dužnosti, domaćica kuće ga daruje prigodnim poklonom. Koliko je važno da svi običaju budu temeljni?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *