foto: pexels

Po ljubimca na Trg Nikole Pašića

Žuća i dva crna psa ležali su jedni uz druge, a nedaleko od njih mačke su „prele” i čekale zgodan trenutak da se umiljavaju prolaznicima koji zastanu pored štanda za udomljavanje životinja na Trgu Nikole Pašića. Ovde ljubitelji četvoronožaca imaju priliku da udome ljubimca ili da neku povređenu životinju donesu, a mogu i da prijave mesto u gradu gde se ona nalazi, a tim iz Prihvatilišta Draževac pobrinuće se da ona dobije pravi tretman.

Vlasnica Prihvatilišta je Vesna Prokopljević. Ona na ovom pultu svakodnevno dežura sa unukom Vesnom Milošević, koja je na drugoj godini Veterinarskog fakulteta. Studentkinja kaže da od detinjstva druguje sa životinjama, a ima i psa Tomu, koji joj je kao lutalica sam prišao i postao njen verni prijatelj. U radu baki i unuci pomaže volonterka, koja napominje da posebno voli mačke i da ih već dugo ima kao kućne mezimce pa tako onima koji žele da neku macu prisvoje rado otkriva njene ćudi.

Prokopljevićeva naglašava da podršku u ovoj gradskoj humanoj akciji daje opština Stari grad.

– Prihvatilište Draževac je udruženje za zaštitu napuštenih, zdravih i bolesnih, starih i invalidnih životinja, a u ovom domu ima ih više od 300 – kaže ova humana žena. Ona ističe da mnogi i donose svoje kućne ljubimce koji im iz nekog razloga više nisu potrebni, da li zbog toga što više ne mogu da im poklone dovoljno pažnje ili nemaju prostora da ih smeste.

U Draževcu, kako kaže Vesna, spas su našli magarac, konj, koza, morsko prase…

– Prihvatilištu je potrebna i pomoć dobrih ljudi, a to može biti pomoć u lekovima, hrani, sredstvima protiv parazita, krpelja, posipa za mace, pelena, kao i novčana pomoć za plaćanje veterinarskih troškova. Sve životinje se udomljavaju, ali isključivo uz ugovor o dogovorenom vlasništvu – kaže Vesna, uz podsećanje da je njen tim zahvalan za svaki oblik pomoći.

– Ukoliko želite najvrednijeg prijatelja, svratite do nas na Trg Nikole Pašića i spasite jedan život – dodaje vlasnica Prihvatilišta.

Autor: A. Kurteš

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *