MESTO GDE DECA MOGU DA BUDU DECA

Davno je rekao Adam Palmer “Deca su ogledalo roditelja”. Šta ćemo sa onom decom čiji roditelji ni sebe ne mogu da pogledaju u ogledalo, a kamoli na svoju decu da obrate pažnju!?
U toku prošle godine protiv maloletnih učinilaca krivičnih dela u Srbiji podneto je ukupno 3.465 krivičnih prijava od kojih su 1.992 rezultirale optuženjem, dok je 1.633 maloletnika između 14 i 17 godina osuđeno.
Deca iz nefunckionalnih porodica, kojih je očigledno i previše, kao da su prepuštena ulici i svemu što ona nudi. Ali, da li je baš tako?! Posetila sam mesto gde se zbrinjavaju deca ulice, žrtve nasilja, strani maloletnici, ali i prestupnici. Različite životne priče dovele su ih u Zavod za vaspitanje dece i omladine gde im je pružena sva neophodna pomoć i nadzor od 24 sata dnevno. Spas od ulice, bezbednost od kršenja zakona i utočište kada se pređu granice nalaze na jednom mestu. Kažu da uglavnom dođu sa suzama, a tako i odu. Njihov svakodnevni život ovde poprima drugačiji oblik. Krađe i prevare zamenjene su knjigama i razgovorima, a kada se u potpunosti prilagode, shvate da počinju da žive normalnim životom druge dece i da im je pruženo možda i više nego što bi mogli da imaju. Škola za osnovno i srednje obrazovanje “Vožd” za cilj ima da stvori što bolje uslove za svoje učenike i da ih pripremi za bolju integraciju i socijalizaciju u društvenu sredinu . Škola je osnovana 1955. godine sa sedištem u Beogradu, a njihove trenutne kapacitete, ciljeve kao i svedočenja šticenika , pogledajte u snimku

Ćulibrk Sanja

.

6 komentara na “MESTO GDE DECA MOGU DA BUDU DECA

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *