Lažna vest obišla svet: Ne, eutanazija nije odobrena silovanoj tinejdžerki FOTO

Sedamnaestogodišnja tinejdžerka iz Holandije zatražila je eutanaziju i dobila je. To je vest koja je obišla u sredu svet. Međutim, ispostaviće se da je netačna.

Kako prenosi Index.hr, vest o Noi Potoven iz mesta Arnhem u Holandiji objavili su ugledni svetski mediji poput Vašington posta, Independenta, Juronjuza…Navedeno je da je tinejdžerka zatražila eutanaziju i da joj je ona odobrena, te je preminula u svom domu.

Ali, šta je istina u toj priči? Kako piše Index, do lažne vesti došlo najverovatnije usled pogrešnog prevođenja ili tumačenja vesti o ovoj tinejdžerki, iz lokalnih medija. Noa jeste zatražila eutanaziju, ali joj je ona odbijena, napisala je novinarka portala Politico Naomi O’ Liri na Tviteru.

“Razgovarala sam s Polom Bolverkom, reporterom koji je pratio priču za ‘De Gelderlander’ od 2018. Noa Potoven je teško bolovala od anoreksije i drugih poremećaja već neko vrrme. Bez znanja roditelja zatražila je eutanaziju i odbijena je”, napisala je O'Liri.

Njena porodica pokušala je mnoge vrste psihijatrijskog lečenja i Noa je hospitalizovana više puta. Poslednjih meseci se više puta pokušala ubiti. Porodica je čak zatražila i terapiju elektrošokovima, ali je taj zahtev odbijen jer je Noa premlada. nakon toga, piše novinarka Politika, tinejdžerka je insistirala na tome da više ne želi nikakve terapije i bolnički krevet je postavljen u njenom roditeljskom domu.

“Ta odula nije eutanazija. Holandski mediji nisu izveštavali o smrti Noe Potoven kao o slučaju eutanazije . Ova ideja se pojavila samo pri prenošenju holandskih vesti u medijima na engleskom jeziku”, objasnila je O'Liri.

Vašington post je u međuvremenu ispravio svoju vest, uz napomenu da “nije jasno jesu li joj doktori pomogli pri umiranju, iako je ranije zatražila njihovu pomoć”. Juronjuz je naprosto uklonio sve reference na eutanaziju i opis načina na koji je devojka umrla iz članka.

Pothoven je 2018. godine objavila svoju biografiju “Pobeda ili spoznaja”, u kojoj je opisala svoju borbu sa depresijom nakon što je seksualno zlostavljana sa 11, a silovana sa 14 godina. Nekoliko puta je pokušala da se ubije, a onda je pomislila da je “spas” pronašla na klinici za asistirano samoubistvo.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *