KOLIKA JE PLATA DOVOLJNA ZA PRISTOJAN ŽIVOT U SRBIJI?

Iako svakodnevno slušamo o tome kako je prosečna srpska plata 400 evra (nešto više od 47.000 dinara) to se apsolutno ne poklapa sa realnim stanjem stvari.

Da, prosečna srpska plata u javnom sektoru jeste tolika, ali imajte na umu da gotovo 70 odsto zaposlenih u Srbiji radi u privatnom sektoru, gde često imaju veoma niska primanja od kojih jedva sastavljaju kraj sa krajem. Među najugroženijima su i penzioneri. Najniža penzija u našoj zemlji iznosi svega 14.338 dinara, što naravno nije dovoljno da bi neko preživeo i pola meseca.

Što se tiče nekih gradova u Srbiji , Leskovac je, po svemu sudeći, “najjeftiji“ grad u Srbiji. Tamo za “jednu crvenu” možete da stavite plombu i popijete dva espresa u centru grada ili kupite povrća i voća od kusura koji vam ostane od zubara. Ako vam zubar ne treba, onda za isti iznos možete da na njihovoj pijaci kupite 50 kila krompira i 25 kila jabuka ajdared. Dosta povoljan je i Niš gde biste za 1.000 dinara mogli da kupite 10 pljeskavica, popijete 10 espreso kafa ili platite šest velikih piva. Ako ste od onih koji više vole da novac troše na kuću, onda bi za te pare mogli da kupite 7,5 litara deterdženta za suđe ili 2,5 kilograma pilećeg belog. Po povoljnim cenama se prilično izdvaja i Kragujevac, Majdanpek, Ivanjica, Sremska Mitrovica i Vršac, piše Blic.

foto – pixabay

Prosečna cena minimalne potrošačke korpe u Srbiji za tročlanu porodicu iznosi, prema statističkim podacima, nešto više od 36.000 dinara, a ko sve može da je priušti zavisi od visine mesečnih prihoda. U potrošačku korpu spadaju hrana i bezalkoholna pića, na šta se u Srbiji u proseku troši 15.946 dinara. Na alkohol trošimo 2.939 dinara, na stanovanje, struju i vodu ode 7.178, za održavanje kuće i nameštaja 1.581, na zdravstvo 1.391, transport 2.367, pa nam za odeću i obuću ostane samo 1.204 dinara, pokazuju podaci Ministarstva trgovine.Sa ovakvom matematikom malo bi se ko u Srbiji složio.
Radnik sa minimalnom mesečnom zaradom od 27.000 dinara ne može sebi da priušti ništa osim plaćanja računa i hrane, a što se odricanja tiče, ukoliko tročlana porodica živi od samo jedne plate, odriče se svega.
Situacija varira od grada do grada. Najveća prosečna plata je u Beogradu i iznosi 61.511 dinara, sledi Novi Sad sa 55.199 dinara, a na trećem mestu je republički prosek od 50.556 dinara.
Četvrti je Kragujevac sa 49.498. Sa većom platom, rastu i troškovi, te prema statističkim podacima minimalna potrošačka korpa u Beogradu košta 42.832 dinara, a u Novom Sadu 38.619 dinara.
Ne smemo zaboraviti i nezaposlene, koji žive na račun svojih roditelja penzionera ili se snalaze povremeno radeći sezonske poslove.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *