KAKO JE MUZIKA OBLIKOVALA SVAKODNEVICU JUGOSLOVENSKOG ČOVEKA?

Četvrta tribina u okviru ciklusa posvećenog svakodnevnom životu i popularnoj kulturi u Jugoslaviji, održaće se u ponedeljak, 9. novembra u 19:00 časova u sali Amerikana Doma omladine Beograda.

U okvirima studija Jugoslavije, popularna muzika jedna je od tema koje privlače najviše pažnje, kako akademske, tako i šire javnosti.

Prvi razlog je možda to što na skoro svako važno pitanje za razumevanje jugoslovenske popularne muzike postoje suprotstavljeni odgovori:
– Da li je Jugoslavija, po svom razvoju zabavne muzike, te roka i panka, bila izuzetak u kontekstu evropskih zemalja kojima su vladale komunističke partije?

Međutim, postoji i drugi razlog zbog čega je ova tema privlačna, a to je da jugoslovensku popularnu muziku i dalje slušamo, da se uz nju i dalje smejemo i plačemo, dajemo joj neka nova značenja, da je muzičari i dalje adaptiraju i daju joj nove živote.

U razgovoru učestvuju Srđan Atanasovski (muzikolog, nauči saradnik Muzikološkog instituta SANU i član Cejusa), Svetlana Đolović (glavna urednica Radio aparata), Adriana Sabo (muzikološkinja i doktorantkinja Naučno-istraživačkog centra Slovenačke akademije nauka i umetnosti u Ljubljani) i Iva Nenić (etnomuzikološkinja i docentkinja Fakulteta muzičke umetnosti).


– Šta je bio ideološki projekat vladajuće birokratije u Jugoslaviji – zabavna muzika, rok, ili narodna novokomponovana muzika?
– Da li su profil jugoslovenske popularne muzike oblikovali partijski diktati ili tržište, odnosno muzički ukus publike?

Dom omladine Beograda sprovodi sve mere propisane od strane nadležnih organa, u cilju suzbijanja cirkulacije koronavirusa.

Nošenje zaštitne maske je obavezno na programima DOB, u prostoru postoje dezo-barijere i sredstva za dezinfekciju ruku, vodi se računa o fizičkoj distanci i maksimalnom broju posetilaca u skladu sa propisima.

Organizatori mole publiku da bude odgovorna prema sebi i drugima, te da se pridržava propisanih mera.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *