Izglasan „Tijanin zakon“, uvedena doživotna kazna bez uslovnog otpusta

U Narodnoj skupštini danas su izglasali zakon kojim se uvodi doživotna kazna zatvora za najteža kaznena dela.

Ta dela su ubistva predstavnika najviših državnih organa, teška dela protiv ustavnog uređenja i bezbednosti Srbije, udruživanje radi vršenja krivičnih dela, genocid, zločin protiv čovečnosti, ratni zločin protiv civilnog stanovništva, ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika, terorizam…

U skladu sa inicijativom Fondacije “Tijana Jurić” predviđeno je, međutim, da sud ne može otpustiti osuđenog za krivična dela određena tom inicijativom – za one koji su osuđeni zbog ubistva dece, trudnica i nemoćnih lica.

Predviđene su i strože kazne za povratnike učinilaca krivičnih dela.

Pooštravaju se kazne za zlostavljanje i mučenje, nasilje u porodici, poresku utaju, ubijanje i zlostavljanje životinja, sprečavanje službenog lica u vršenju službene radnje, napad na službeno lice u trenutku vršenja službene radnje, učestvovanje u grupi koja sprečava službeno lice u vršenju službene radnje i nasilničko ponašanje na sportskim utakmicama.

Izmene i dopune usklađene su s međunarodnim telom koje postavlja globalne standarde u oblasti borbe protiv pranja novca i borbe protiv terorizma.

Uvodi se i novo krivično delo – napad na advokate, što je u skladu sa predlogom Advokatske komore Srbije.

Predviđeno je da osuđenik na doživotni zatvor može uslovno da se otpusti nakon izdržanih 27 godina zatvora.

Glasanju je prisustvovao osnivač Fondacije “Tijana Jurić” Igor Jurić otac brutalno ubijene Tijane Jurić. Nju je 2014. oteo, mučio, silovao i ubio 34-godišnji Dragan Đurić. Imala je 15 godina.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *