Ispovest bivšeg kockara : “Ukrao sam od svoje devojke 100.000 evra i shvatio da mi više ništa nije sveto i tad sam potražio pomoć “

Kocka nema definisan profil konzumenata, govori psihoterapeut Jelena Manojlović iz SOS centra za odvikavanje od kockanja i navodi da deca počinju već u sedmom razredu da se kockaju, tokom velikog odmora neko od starijih ode i uplati tiket umesto njih. U Srbiji je oko 250.000 zavisnika od kocke, ali taj broj je sigurno veći. Oni pare od užine odvajaju za kladionice, jedva čekaju da postanu punoletni kako bi krenuli da igraju na aparatima i rulet. Za njih je kladionica spora, a aparati im daju adrenalin. Za portal Etar.rs podelio je svoju priču ,sada već, bivši kockar.

U Srbiji je registrovano 33.000 patoloških kockara . Zabrinjavajući podatak je da je sve više mladih od 18 do 26 godine konzument ovog poroka, a svaki četvrti, u tom uzrastu, zavisnik!
Često čujemo tu rečenicu i potpuno zanemarujemo da sve ima svoj početak. Zanemarujemo je, a ta rečenica može dovesti do patološkog kockanja, kao i do ruleta , poker aparata. Kockanje je najteža zavisnost i najteže se leči jer je je potpuno nehemijska, pa ne postoji blokator kao lek.

Kocka ne bira ni materijani status, ni pol, niti godine. Kocka je potuno legalizovana i svako ko ima 100 dinara ima dovoljno da uplati tiket i tako se uvlaci. Tako da možemo reći da su u stvari zavisni od tog adrenalina koji im kocka stvara – objašnjava naša sagovornica. U procesu odvikavanja, prvu krizu dožive tek posle mesec i po dana. Kada učestalo idete, vi hranite adrenalin. Kocka je bolest adrenalina.

Sanja Ćulibrk

photo : pixabay

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *