Da li je knjiga aut?!

Današnja deca ne čitaju. Ova fraza svako malo pojavi se u dnevnoj štampi , propraćena rezultatima najnovije studije koja ukazuje na zabrinjavajuće razmere krize čitanja. “Svaki treći nije pročitao nijednu knjigu”, “samo 4 odsto mladih čita u slobodno vreme”, „skoro 40 odsto srednjoškolaca nikada nije bilo u biblioteci”, “PISA testiranje pokazalo da polovina đaka iz Srbije nema sposobnost za čitanje i razumevanje napisanih tekstova”

Da li je knjiga, kako mediji tvrde, zaista “aut”? Koliko se radi o teškoj krizi čitanja, a koliko o novinarskom senzacionalizmu? Čitaju li današnja deca zaista drastično manje nego prethodne generacije ili se možda pomalo romantizuju prošla vremena u kojima su deca navodno „gutala knjige“? I je li možda kriza čitanja zapravo kriza čitanja onoga što bi roditelji i nastavnici želeli da deca čitaju?

“Podatak da više od 60 procenata ukupne populacije u Srbiji ne čita ništa, pokazuje da je broj odraslih koji će ličnim primerom pripremiti decu da se kasnije sama služe knjigom prilično mali.”

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *