Budući pretendenti za Oskara moraće da ispune ove kriterijume

Autori filmova koji se žele kandidovati za Oskara za najbolji film moraće ispuniti kriterijume poštovanja različitosti društva, objavila je Američka akademija za filmsku umetnost i nauke.

Akademija je postavila četiri standarda za koja se nada da će poslužiti borbi protiv diskriminacije u društvu i podstaći ravnopravnu zastupljenost svih u stvaranju filmova.

Oskari su dugo kritikovani zbog nedostatka različitosti, poput male zastupljenosti žena i manjina, kako ispred tako i iza kamere.

Godine 2016. odluka da se za nagrade za najboljeg glumca ne nominuje nijedan crni glumac ili pripadnik drugih manjina izazvao je talas ljutnje, a mnoge filmske zvezde bojkotirale su ceremoniju i krenuo je pokret  #OscarsSoWhite (Oskari su tako beli).

To je podstaklo i promene i Akademija je nedavno pozvala 819 novih članova da glasaju za ovogodišnje Oskare, a od njih su 45 odsto žene i  36 odsto su ne-belci.

Akademija je objavila da je do sada udvostručila  broj žena u članstvu i utrostručila broj manjina koje nisu bile dovoljno zastupljene.

Standarde je proteklih meseci razvila radna udruženja i oni propisuju da se u stvaranje filma moraju uključiti veči broj žena, pripadnika etničkih manjina, pripadnika LGBTQ+ zajednice i invalida.

Do sada jedini standardi za najbolji film bili su da traje duže od 40 minuta i da zadovoljava kritirijume po tome kako je, gde i kada prikazan u javnosti.

Novi će standardi stupiti na snagu 2024. pa će se na 96. dodeli Oskara 2025. učestvovati samo filmovi koji će zadovoljiti najmanje dva standarda.

Predsednik Akademije Dejvid Rubin i izvršna direktorka Daun Hadson rekli su da standardi osiguravaju odražavanje različitosti globalne populacije  na stvaranje filmova i na sastav publike koja se povezuje s tim filmovima.

Među standardima koji bi mogli privući najviše pažnje je onaj o sastavu glumaca. Filmovi poput onog “1917” o Prvom svetskom ratu ili film o mafiji “Irac” po tim kriterijima bili bi u nevoljama.

Ti standardi propisuju jedno od sledećih: najmanje jedan od vodećih glumaca mora biti pripadnik podzastupljene rasne ili etničke zajednice, najmanje 30 odsto svih glumaca u sporednim i manjim ulogama moraju biti iz podzastupljenih zajednica ili se priča mora baviti podzastupljenim zajednicama.

Imajući na umu slučajeve filmova koji ne bi mogli ispuniti te kriterijume, a vredni su razmatranja za najbolji film Akademija je uvela standarde uključivosti i na drugih područjima ‘iza kamere’.

Izvor: Jutranji list

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *