Obeležava se Svetski dan knjige, raznovrsni programi u bibliotekama

U Beogradu se danas obeležava Svetski dan knjige, dan kada su inače 1616. godine umrli Servantes i Šekspir.

STICAJEM okolnosti 23. aprila 1616. godine umrli su svetski velikani Servantes i Šekspir, i taj datum se od 1930. godine proslavlja kao Svetski dan knjige, koji će danas biti obeležen i u Beogradu nizom programa.

POVODOM praznika knjige, mnoge prestoničke biblioteke pripremile su niz programa. Biblioteka grada Beograda je od 12 do 13 sati svakom posetiocu dala mogućnost da se učlani sa popustom od 50 odsto, uz pravo učešća u nagradnom kvizu. Takođe, otvorena je izložba “Knjige o deci i za decu – stara i retka srpska izdanja za decu od 1889-1944” i “50 pišem, 202 pamtim”. U Narodnoj biblioteci Srbije je organizovan okrugli sto na temu autorskih prava na polju književnosti u Srbiji, dok će u 19 časova biti odžana tribina o delu “Superinteligencija” Nika Bostroma, u izdanju “Akademske knjige”. Četvrti put po redu biće održan i “Književni maraton – 24 časa poezije i proze” ispred skulpture “Beogradski čitač” u Čuburskom parku na Vračaru.


Današnja deca ne čitaju. Ova fraza svako malo se pojavi u dnevnoj štampi , propraćena rezultatima najnovije studije koja ukazuje na zabrinjavajuće razmere krize čitanja. “Svaki treći nije pročitao nijednu knjigu”, “samo 4 odsto mladih čita u slobodno vreme”, „skoro 40 odsto srednjoškolaca nikada nije bilo u biblioteci”, “PISA testiranje pokazalo da polovina đaka iz Srbije nema sposobnost za čitanje i razumevanje napisanih tekstova” . Pitali smo Minju Subotu kako animirati decu da čitaju što više!?


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *