10 vežbi za mozak koje stimulišu razvoj novih sinapsi

Neurobic, to su psihološke vežbe, koje podsećaju na kross-trening za mozak.
​U ovim vežbama uključeno je pet čulnih organa: vida, sluha, mirisa, ukusa, dodira. Njihova sistematska primena stimuliše razvoj novih nervnih veza u različitim oblastima mozga, jača nervne ćelije, podstiče proizvodnju hranljivih sastojaka koji poboljšavaju memoriju.
Isprobajte ove vežbe tokom jutarnje rutine, nakon nekog vremena ćete osetiti pozitivne efekte.

10 čudnih vežbi za mozak:

 1. Perite zube ne-dominantnom rukom

Istraživanja su pokazala da korišćenje suprotne hemisfere mozga (kao u ovoj vežbi) može dovesti do brzog i značajnog širenja područja cerebralnog korteksa.

Kako to raditi: Perete zube ne-dominantnom rukom, takođe ne zaboravite da otvarate i koriste tubu paste za zube sa istom tom rukom.

 • Tuširajte se sa zatvorenim očima
  Taktilne senzacije aktiviraju druge oblasti mozga. Vaše ruke primećuju to što ne može da se vidi, i šalju signale o tome u mozak.

Kako to raditi: Pokušajte da koristite samo osećaj dodira ( radite sve pažljivo sa velikim oprezom da izbegnete povrede). Otvorite slavine i podesite vodu, verujte svojim osećajima. Zatim se tuširajte sa zatvorenim očima.

 • Promenite svoju uobičajenu jutarnju rutinu
  Istraživanja mozga pokazuju da novi zadaci povećavaju zonu korteksa, što ukazuje na povećanje nivoa aktivnosti mozga

Kako to raditi: Obucite se posle doručka, šetajte sa psom u novom rejonu, promenite svoj omiljeni kanal na TV ili radio stanici. Okrenite poznate predmete naopako. Bukvalno kada gledate na pravilno okrenute stvari, vaša leva, “verbalna” strana mozga brzo ih prepozna i odmah usmerava vašu pažnju na drugo mesto. Kada ih okrenete naopačke, vaša desna strana mozga se uključuje u rad i pokušava da prepozna oblik, boju i odnos prema njoj zbunjujućoj slici.

 • Promenite mesta za stolom
  U većini porodica, svako ima svoje mesto za stolom, ali vašem mozgu su stalno potrebna nova iskustva.

Kako to raditi: Promenite mesto kako biste promenili položaj koji zauzmate, i da biste na drugi način gledali na sobu, na ljude, pa čak i na to kako posegnuti za solju i biberom.

 • Udišite nove arome
  Verovatno se ni ne sećate kada ste “naučili” da povezujete miris kafe sa početkom dana. Novi nervni putevi mogu se aktivirati, povezivanjem sa novim neobičnim mirisima kao što su mirisi vanile, cimeta, nane, sa bilo kojom vrstom aktivnosti.

Kako to raditi: Držite ekstrakt svog omiljenog mirisa nedelju dana blizu kreveta. Otvorajte ga i udišite čim se probudite, zatim kada se umivate i oblačite.

 • Otvorite prozor automobila
  Hipokampus je deo mozga koji je odgovoran za sećanja. Sećanja će biti jača ako se povezuju sa mirisima, zvucima i slikama.

Kako to raditi: Pokušajte da prepoznate nove zvuke i mirise na putu. Otvoren prozor će vam pomoći u tome.

 • Izučavanje namirnica u supermarketu
  Prodavnice su dizajniranane tako da najprofitabilnije proizvode stavljaju u visini očiju, tako da kada kupujete namirnice, ne vidite mnoge tamo.

Kako to raditi: Zastanite u svakom redu prodavnice i pogledajte police, od vrha do dna. Ako vidite nešto što niste videli ranije, dohvatite, pročitajte sastojke, i razmislte o tome. Nije obavezno da to kupite, vi ste već narušili svoju rutinu i stekli novo iskustvo.

 • Povećajte broj komunikacija u toku dana
  Naučna istraživanja u više navrata su dokazala da nedostatak komunikacije ima negativan uticaj na ukupne kognitivne sposobnosti.

Kako to raditi: Želite li nešto da popijete? Bolje je da kupite to piće u prodavnici nego u automatu. Treba vam benzin? Bolje je da platite račun na blagajni, nego karticom na terminalu na ulici.

 • Čitajte drugačije
  Mi koristimo različite delove mozga kada čitamo sami ili slušamo, kad čitamo naglas ili u sebi.

Kako to raditi: Čitajte naglas sa svojim sagovornikom, naizmenično menjajući uloge slušaoca i čitaoca. Možda ćete mnogo više vremena da čitate knjigu, ali zato ćete provesti više vremena zajedno.

Izvor: econet.ru

photo : pixabay

Prevela: Beba Muratović – bebamur.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *